Decemberstress

Vanochtend (woensdag, 06:00u) hadden we met het team van de Family Organizer een meeting. Reuze gezellig en lekker constructief. Even een half uurtje, waarbij uiteraard ook de vraag voorbij kwam: wat zouden we nu, op dit moment, voor de vrouwen in onze community kunnen betekenen?
Al gauw kwamen we op november/december-drukte, feestdagenstress et cetera. Zouden we daar iets mee kunnen? Zou het nodig zijn? En wat is er dan precies nodig?

Ons eigen plan

Zelf heb ik niet het idee dat ik echt decemberstress heb. Jaren geleden zijn we een hele kerstvakantie naar Engeland gegaan, om uit het patroon van ‘verplichte’ familie-aangelegenheden te breken. Vanaf dat jaar hebben we duidelijk gecommuniceerd: “we houden van jullie allemaal, we houden van feestjes, maar we trekken met de feestdagen ons eigen plan.” En vanaf die tijd zijn we op zoek gegaan naar wat tradities zijn die wij als gezin de moeite waard vinden. Daar zijn we nog steeds niet klaar mee… 😉
Al denkend daarover liep ik de trap af, mijn gezin tegemoet. Die waren al volop met hun dag bezig, al was het nog geen 7 uur. Mijn 8-jarige dochter zat met de agenda aan tafel: “Mama, het is al bijna lampionnenoptocht. Wanneer gaan we lampionnen maken? En we moeten nog marshmallows regelen voor het kampvuur daarna. Nodigen we (…) ook nog uit?”

Voor ik kon antwoorden kwam er een zoon: “Mama, we hebben nog steeds geen slee. Misschien gaat het al gauw sneeuwen!” En nog één: “Wanneer vieren we eigenlijk Sinterklaas dit jaar?” Nu de feestgedachten ineens doordrongen, was er geen houden meer aan. “Hebben we al wel een frituurpan voor het oliebollen bakken? Hebben we opa Jan en oma Roos al uitgenodigd? Gaan we nog…”

Veel plannen en ideeën

Hmm. Misschien was ik iets te overmoedig door te denken dat het wel mee zou vallen met die stress. 😉 Op datzelfde moment kwamen uiteraard alle andere december to do’s me aanvliegen. Oh ja. In december heeft mr. ter Reehorst ‘vrij’, en gaan we een off-grid installatie aanleggen. Er moet nog een vloer betegeld. Muren geschilderd. En had ik ergens nog de opdracht om 130 kerstattenties in elkaar te zetten?!
“Gaan we nog weer kerstkaartjes versturen, mama? En maken we weer een kerststal? Een cadeautje voor de buren? Doen we dit jaar een kerstboom?”

Ik overdrijf geen seconde hier. Dit was mijn verwelkoming vanochtend om 06:40u, ná een teammeeting. Echt.
Aaaaaaaaaaah!
Maar ik heb geen feestdagenstress. Alleen maar uitdagingen. 😉
Zonder gekheid, dit zijn allemaal dingen waar we zelf voor gekozen hebben, waar we van genieten. Het is de moeite waard om daar op te focussen, de aankomende tijd. Om alle andere dingen even op een wat lager pitje te zetten, en er samen naar toe te leven.
Alleen, … als je nog niet ontbeten hebt is álles moeilijker. 😉

Maar nu jouw verhaal

Wat gebeurt er in jouw hoofd nu december steeds dichterbij komt? Is het een maand gevuld met verplichtingen? Zou je willen dat het anders was?
Of… ben je dol op feestjes en gezelligheid, maar vind je het moeilijk om het overzicht te bewaren? Heb je je zoveel op de hals gehaald dat je niet meer weet waar je moet beginnen?
Misschien wist je niet eens dat er zoiets bestond als decemberstress, en kun je ons allemaal een hart onder de riem steken. 😊

Waar je ook staat, we willen er graag voor je zijn. Het lijkt ons gaaf om jullie waar nodig te helpen om deze tijd zo georganiseerd mogelijk door te komen, zónder dat je straks heel januari nodig hebt om de boel weer op orde te krijgen.

Dus… roep maar! Waar hebben jullie behoefte aan? En dan kun je binnenkort een reactie verwachten. In de vrijdagmail, in de community of in een online meeting, we zijn er voor je!
Aankomende week zal ik posten wat mijn oplossing was om uit de stress, in de rust te komen. 😊
(Eérst ontbijten was er onderdeel van… 
😉)

Over de schrijver
Esther is moeder van 5 kids en deed als 1 van de eerste moeders mee met Organize your Family Life. Ze leeft alles waar de Family Organizer voor staat en is met haar enthousiasme en ideeen onmisbaar voor ons team. Ze schrijft wekelijks inspirerende blogs over alle facetten van het gezinsleven.
Ditta Kleijn
Door

Ditta Kleijn

op 07 Apr 2023

Misschien achter de geraniums of op de koffie bij Esther?

Reactie plaatsen
Abonneer je en mis geen van de nieuwe blogs..