Eerlijk gezegd, ben ik niet zo van het huishouden…
2 min. leestijd

Eerlijk gezegd, ben ik niet zo van het huishouden…

Maar ik vind het heerlijk om de boel thuis op orde te hebben!

Mijn sleutels te kunnen pakken op het moment dat ik op het punt sta om weg te gaan.
In een half uurtje mijn wekelijkse administratie af te kunnen handelen.
Er met de kids op uit te kunnen gaan wanneer ik daar zin in heb.
Last-minute een huizenruil te kunnen doen zonder me zorgen te maken over chaos.
Tijd met de kinderen door te kunnen brengen.
Me uitgerust te voelen en samen met Job te dromen over nieuwe dingen die we zullen doen in ons leven!

Helaas was dat tot een poosje geleden niet het geval…

O, ik deed wel leuke dingen! Maar het kostte me zoveel voorbereidingstijd om iets te ondernemen, en achteraf had ik dagen nodig om weer een beetje op orde te komen. In de 6 jaar dat ik getrouwd was, waren we 6 verhuizingen, een buitenlandreis, 3 kinderen en een aantal wisselende banen verder. Dat hielp niet echt bij een lopend huishouden. De boel leek eerder structureel ontploft.

Ik nam me voor om een jaar te investeren om een stevige basis op te bouwen. Dus niet even vlug opruimen, maar echt op zoek te gaan naar handige systemen die blijvend zouden werken. Maar die vooral niet teveel tijd zouden kosten! En het werkte!

Een jaar aan de slag lijkt lang. Maar door de organisatie van ons gezin en ons huishouden stap voor stap aan te pakken, werkte ik in een jaar tijd aan een stevig fundament waar ik mijn leven lang op kan bouwen! Vergeleken met jaren aanmodderen was een jaar te overzien!

En wat is er daarna veel veranderd….

Sinds de start van dit project zijn we vier jaar verder. Inmiddels lopen er 5 stampertjes in ons huis rond. hebben de rust gekregen om één van onze dromen waar te maken: het geven van thuisonderwijs aan de kinderen – wat betekent dat alle kinderen thuis zijn, en we zijn geëmigreerd om deze droom waar te kunnen maken. We hebben de museumjaarkaart aangeschaft, gaan vaak samen op stap of uit logeren. Ik heb twee weken met de kids bij mijn schoonmoeder gelogeerd om gezond te leren koken. En ik heb de opleiding tot Professional Organizer bij de HuishoudCoach gevolgd en run nu mijn eigen bedrijf ‘de Family Organizer’.

Op dit moment maken we met ons gezin een camperreis van een paar maanden door Europa. Dat had ik me vier jaar geleden allemaal niet kunnen voorstellen…

Maar door een jaar lang in kleine stapjes te investeren in een goede organisatie van ons huishouden en ons gezin, is er elke dag rust, ruimte en vrijheid. Zonder dat het me veel extra tijd kost! Het lijkt gewoon… alsof alles loopt! En dat is heerlijk! Het is heerlijk om de kinderen ‘s avonds in bed te leggen en te kunnen kiezen wat ik ga doen met de vrije tijd! Het is heerlijk om het plan te maken de volgende ochtend uit logeren te gaan en zo te kunnen vertrekken!

“Vaak onderschatten we het belang van een goed lopend huishouden. Het is één van de laatste dingen waar we ons druk over willen maken, en toch gaat er onnodig veel tijd in zitten”

Maar wat zou er gebeuren als we ons huishouden en de organisatie van ons gezinsleven gaan omarmen? Als we er de waarde van gaan inzien? Er is niets mooiers dan een thuis en een veilige basis te creëren voor je kinderen.

Het kost even moeite, maar daarna heb je ook wat! Een fundament waar je je leven lang op terug kan vallen. Een basis die je rust, ruimte en vrijheid geeft. Een leven waarin jij energie hebt om je missie uit te leven.

De ontdekkingen van wat er kan gebeuren als je pro-actief aan het roer gaat staan, inspireerden mij enorm! En er groeide een verlangen om meer ouders te bereiken! Want als het eigenlijk zo makkelijk was, waarom blijven dan zoveel ouders zoveel jaren aanmodderen? Zoveel ouders die het gevoel hebben niet toe te komen aan de dingen die ze belangrijk vinden en het gevoel hebben veel te vaak achter de feiten aan te lopen.

Over de schrijver
Arienke Lok is de oprichter van de Family Organizer. Als online professional organizer ontwikkelt ze programma's die zelfs van het meest chaotische gezin een feestje maken!
Reactie plaatsen
Abonneer je en mis geen van de nieuwe blogs..