Voorjaarsschoonmaak, maar dan anders!
2 min. leestijd

Voorjaarsschoonmaak, maar dan anders!

Op het moment dat ik dit schrijf, schijnt het zonnetje naar binnen. Vanochtend was dat wel anders. Sneeuw! Oh, wat verlangen we naar de lente. Zal het dan hierna eindelijk zover zijn..?

Lente. Tijd voor nieuwe energie, meer licht, mooie plannen. Als je het mij vraagt, is het begin van de lente een veel beter moment voor goede voornemens dan 1 januari. Daarom deel ik in deze blog geen tips voor meer efficiëntie, geen draaiboek voor een voorjaarsschoonmaak, geen oproep tot meer discipline, maar een idee voor een goed voornemen. Ga naar buiten, zo vaak als je kunt!

Het is helemaal hip tegenwoordig. Bosbaden, wildplukken, bomen knuffelen en geitentherapie, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar eigenlijk weet iedereen het al lang: buiten zijn is goed voor je! Waarom is die drempel dan vaak zo hoog?
Voor mezelf heeft dat alles te maken met ‘nuttig bezig willen zijn’. Dus blijf ik binnen, doe ik iets nuttigs, raak ik gefrustreerd omdat ik eigenlijk naar buiten wil, probeer mezelf te vermanen, verspil tijd met uitstelgedrag en gefrustreerd zijn en… blijf binnen.

Anders denken = anders doen

Herkenbaar? Dan daag ik je uit met me mee te doen om onze gedachten te veranderen. Want buiten zijn, van de zon genieten, in het gras liggen… Dat IS nuttig!

  1. Je wordt er blij van
  2. Je wordt er gezonder van
  3. Je krijgt meer energie, dus kunt uiteindelijk meer ‘nuttige dingen’ doen 🙂

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Bonuspunten als je je kinderen meeneemt! Of je kleinkinderen, buurkinderen, oppaskinderen… Kinderen helpen je om langzamer te gaan, door je hurken te zakken voor een lieveheersbeestje, te genieten van dat mooie bloempje tussen de stoeptegels. En jij geeft hen het goede voorbeeld. Win-win-win!

Ideetje nodig om je nóg iets nuttiger te voelen? Ga brandnetels plukken! 🙂 Mensen grijpen van oudsher de lente aan om niet alleen hun huis schoon te maken, maar juist ook extra goed voor zichzelf te zorgen, met een ‘schoonmaakkuur’ voor hun lichaam. Het perfecte moment, want je kunt alle energie gebruiken om je goede voornemens uit te voeren. En het perfecte moment, omdat er overal planten uit de grond schieten die goed zijn in schoonmaken en energie geven. Bijvoorbeeld brandnetels. Ja, echt. 🙂

Dus hijs jezelf van de bank, trek je los van je aanrecht, wasmachine en (vieze) ramen, laat je telefoon thuis, neem een stel kinderen mee en ga naar buiten!
En mocht je brandnetels tegenkomen, hieronder wat meer informatie en een paar recepten.

Veel plezier!

Nog enkele ideeen voor wie echt aan de slag gaat met brandnetels
Brandnetels prikken, en de meeste mensen bestrijden ze met veel geweld. Maar ze zijn ook ontzettend gezond. Ze bevatten onder andere hoge concentraties van de vitamines A, B complex, C en K, samen met ijzer, potassium, calcium en mangaan. Jep. Beter dan spinazie, Popeye! 🙂
Trek dus vooral handschoenen aan, en ga ervoor. Even heet water erover gieten zorgt ervoor dat ‘de prik’ er uit is!

Brandnetelthee: Neem een paar verse toppen in een glas of pot, giet er heet water over, laat een paar minuten staan. Combineert lekker met andere kruiden, bijvoorbeeld munt.
Neem eens een weekje elke dag drie koppen, en zie wat het voor je doet!

Ietsje geconcentreerder: een infusie.
Vul een glazen pot met brandneteltoppen, vul af met kokend water, deksel erop en een nacht laten staan. ‘s Ochtends afgieten, en verdeeld over de dag drinken. Eventueel verdunnen met water is prima!

Als je echt alles er uit wilt halen, eet je de brandnetel in zijn geheel. Eet hem zoals spinazie of een andere bladgroente: in omelet, stamppot, soep, roergebakken, door een smoothie etc. Ook leuk en lekker: in pesto, in plaats van andere groene kruiden.

Over de schrijver
Esther is moeder van 5 kids en deed als 1 van de eerste moeders mee met Organize your Family Life. Ze leeft alles waar de Family Organizer voor staat en is met haar enthousiasme en ideeen onmisbaar voor ons team. Ze schrijft wekelijks inspirerende blogs over alle facetten van het gezinsleven.
Reactie plaatsen
Abonneer je en mis geen van de nieuwe blogs..